Canlandırma sanatçısı, yönetmeni ve yapımcısı olan Berat İlk, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Çizgi Film mezunudur. Uzmanlık alanı stopmotion olan İlk, Anima’nın kurucu ortakları arasında yer almıştır. Yüze yakın reklam filminde görev aldıktan sonra bir süre yurt dışında yaşayan İlk, Türkiye’deki canlandırma sinemasının ihtiyaçlarını ve mevcut üretim ortamını göz önüne alarak, 2008 yılında “Canlandıranlar” isimli projeler geliştirmeye başladı. Daha sonra, İstanbul Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde, İstanbul Bilgi Üniversitesi VCD Bölümü ortaklığıyla Canlandıranlar Yetenek Kampı’nı hayata geçirdi. Her yıl tekrar eden yetenek kampının yanı sıra 2011 yılında Canlandıranlar Derneği’ni, 2012 yılında ASIFA Türkiye’yi kurdu. 2013 itibariyle hayat bulan Canlandıranlar Festivali’nin de başkanı olan Berat İlk 9. Akbank Kısa Film Festivali, 21. Kahire Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali, Seul’de düzenlenen ve dünyanın en önemli animasyon festivallerinden biri sayılan 19. Sicaf’ta ve 15. Uluslararasi Mumbai Film Festivalinde jüri uyesi olarak görev yapmıştır. Halen çesitli üniversitelerde ders vermeyi sürdürüyor.


Profesyonel İş Deneyimi

2013–Canlandıranlar Festivali Başkanı

2012–ASIFA – Türkiye Kurucusu ve Başkanı

2011–Canlandıranlar Derneği Kurucusu ve Başkanı

2010–Canlandıranlar Yetenek Kampı, Tasarımcısı ve Yönetmeni

2000 – 2003 Anima, Kurucu Ortak ve Animasyon Yönetmeni, İstanbul, Türkiye

1997 – 2000 İfr, Animatör ve Baş Animatör, İstanbul, Türkiye

 

Jüri Üyeliği

2013 Akbank 9. Kısa Film festivali

2012 Umut Vakfı Çizgi Film Animasyon Yarışması

2012 TMMOB 2.Çocukça Çizgi Film Yarışması

2012 21.Kahire Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali

2011 TMMOB 1.Çocukça Çizgi Film Yarışması

 

Konferanslar ve Atölyeler

2013 Akbank 9. Kısa Film Festivali “Bir Dünya Yaratmak İçin Animasyon” Atölyesi

2011 2.Malatya Film Festivali “Malatya’lı Çocuklarla Animasyon Atölyesi”

2010 Canlandıranlar Yetenek Kampı, “Yeni Kuşak Canlandırmacılar”, Moderatör

2010 Ankara Film Festivali, “Genç Yönetmenlerle Canlandırma Sineması”, Moderatör

2007–“Stop Motion Atölye Çalışması”, “Canlandıranlar Film Atölyesi” İstanbul Bilgi Üniversitesi, “Işık Canlnadırma”, IF İstanbul Film Festivali, İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi ile çocuk atölyesi, “İnsan ve Nesne Canlandırma”, 6. İstanbul Animasyon Festivali, “İnsan ve Nesne Canlandırma”, 10.!f İstanbul Film Festivali, “İnsan ve Nesne Canlandırma”, Uluslararası İzmir Animasyon Festivali, “İnsan ve Nesne Canlandırma”, Uluslararası Ankara Film Festivali

2007 “Türkiye’de Animasyon Eğitimi” Moderator, İstanbul Bilgi Üniversitesi , Türkiye

2006 “Stopmotion Animasyon” TRT Eğitim Dairesi Başkanlığı Or- An, Ankara, Türkiye

 

Filmografi (Prodüktör)

2012  “Kanatları olmayan kuş”, “Gülçin”

2011 ”Kız Çocuğu”, “Kusursuz Hayat”, “İçine Kaçan Kız”, “Geçiş”, “Obses’sev,

2010 “İstanbul”, “İstanbul Martısı”, “İstanbul’da Sıradan Bir Gün”, “Tetrist”, “Şekerleme”,

 

Filmografi (Yönetmen)

2012 İnsan Hakları Sözleşmesi Filmi, ÇOÇA

2012 Çocuk Hakları Sözleşmesi Filmi, ÇOÇA

2010-2011 Ikea reklam filmleri, Anima

2010 Tofita web animasyonları, 41?29!, Süpervizör

2008 İş Bankası reklam filmi, Dirty Cheap Creative, Süpervizör

2007 Garanti Bankası, Anima

 

Filmografi (Yapımcı-Yönetmen)

2011 “Malatya’lı Çocuklarla Animasyon Atölyesi”, Belgesel

2010 “Emniyettepe Çocukları ile Animasyon Atölyesi”, Belgesel

2008–Canlandıranlar Belgeseli (Üretim sürecinde)

  

Ödüller

 2012 Kusursuz Hayat, Cannes Film Festivali, Kısa Film Köşesi, Fransa, Bağımsız Kadın Filmleri Festivali,Los Angeles, En iyi Canlandırma, Senaryo, Görüntü, Uluslararası Los Angeles Underground Film Festivali, En iyi Canlandırma, En iyi Kısalar Yarışması(screening – awards of merit ) California, Animazspot, Q3 winner, Accolade Yarışması, Awards of Excellence, Yapımcı Berat İlk

2012 Kız Çocuğu,3. Uluslararası Lions Kısa Film Festivali, En İyi Kısa film 1.lik ödülü, 8.Kar Uluslararası Kısa Film Festivali, En İyi Animasyon ödülü, Doğa filmleri festivali, En İyi Animasyon Film ödülü, İstanbul Kısa Filmciler Derneği 10. Kısa Film Festivali En iyi Animasyon Film, 2. Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali, Yılmaz Güney Onur Ödülü, 5.Kristal Klaket Kısa Film Yarışması En İyi Animasyon 3.cülük ödülü, Ankara Uluslararası Film Festivali, Seçiciler Kurulu Özel Ödülü, IV. Rotary Kısa Film Festivali (ROFİFE) Rtn. KEMAL SULAOĞLU ÖZEL ÖDÜLÜ, Yapımcı Berat İlk

2011  İstanbul, 7. İstanbul Uluslararası Animasyon Festivali, En İyi Türk Canlandırma Filmi, Istanbul, Yapımcı Berat İlk

2011  Tetrist,5. Uluslararası İstanbul Mimarlar ve Kent Filmleri Festivali,  Ulusal ve Uluslararsı En İyi Canlandırma Filmi, Yapımcı Berat İlk

2011 İstanbul Martısı,2. Anifest Rozafa , Jüri Özel Ödülü,  Yapımcı Berat İlk

2011 İstanbul, 22. Ankara Uluslararası Film Festivali, Ulusal En İyi Kısa Canlandırma Film Ödülü,   Yapımcı Berat İlk

1997 Fuji Film & Number One / MTV Jenerik Yarışması, İkincilik Ödülü, Yönetmen Berat İlk

 

Akademik Ünvan

2006 –İstanbul Bilgi Üniversitesi, Yarı Zamanlı Öğretim Üyesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü, İstanbul, Türkiye

2011 –Anadolu Üniversitesi, Yarı Zamanlı Öğretim Üyesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Çizgi Film Bölümü, Eskişehir, Türkiye

 

Dersler

ANİ  457 Tek Kare Canlandırma, VCD 281 Animasyon Teknikleri 1, VCD 282 Animasyon Teknikleri 2, VCD 391 Stop Motion Animasyon, VCD 142 Animasyon Tarihi

 

 Makale

‘‘Model Animasyon’’, Effects Dergisi, No.7, 1999

  

Eğitim

2010 Yüksek Lisans, Çizgi Film Bölümü, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Eskişehir, Türkiye

1991-1996 Lisans Çizgi Film Bölümü, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Eskişehir, Türkiye